Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mental trötthet eller hjärntrötthet

Mental trötthet är en bekymmersam konsekvens efter traumatiska skallskador, stroke och annan sjukdom i nervsystemet. Tillståndet kännetecknas av en påtaglig uttröttning redan efter måttlig mental aktivitet. En omfattande trötthet kan slå an mycket snabbt och det är då inte möjligt att fortsätta aktiviteten. Typiskt är också en påfallande lång återhämtning för att återfå den mentala energin. Uppmärksamheten kan inte upprätthållas annat än under kortare perioder. Hjärnan blir överbelastad med ovidkommande information. Andra vanliga symtom såsom irritabilitet, gråtmildhet, ljud- och ljuskänslighet samt huvudvärk kan också förekomma.
 

När hjärnan inte orkar - en bok om hjärntrötthet

av Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck.

För att köpa boken klicka på länken nedan eller beställ från Adlibris eller Bokus:

 www.litenupplaga.se/1289#sthash.AkDvhqaK.dpuf

 

 

Informationsfolder och broschyr

Under fliken "Om mental trötthet" hittar du en informationsfolder om mental trötthet och en broschyr om strategier som kan vara hjälpsamma.

 

App för att mäta mental trötthet/hjärntrötthet. Finns för android och windows, kommer snart för iPhone.

Android

Windows 10
 

Hjärntrötthet - så funkar det - YouTube

Utbildningsfilm: Så funkar hjärntrötthet. I filmen får du möta förälder och barn tillsammans med neuropsykolog som samtalar om hur hjärntrötthet kan påverka vardagen.Utbildningsfilm: Så funkar Hjärntrötthet.
Filmen är gjord på Neuropsykologiska mottagningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Syftet med filmen är att ge kunskap om hjärntrötthet, och därigenom bättre förutsättningar för förståelse och anpassning. Filmen riktar sig både till personer som lever med hjärntrötthet och deras anhöriga, och då även barn som anhöriga, samt till vårdpersonal som träffar dessa.
www.youtube.com/watch

Kontaktinformation

Lars Rönnbäck
Professor, överläkare i neurologi

Birgitta Johansson
Docent, specialist i neuropsykologi

Institutionen för Neuro-vetenskap och Fysiologi
Sektionen för Klinisk Neuro-vetenskap, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

E-post mf@gu.se

 

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2018-09-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?