Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nyheter

 • Ingen fara med drygt två teskedar salt om dagen

  [2018-08-20] Ett saltintag motsvarande drygt två teskedar per dag ökar inte riskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, enligt en omfattande internationell studie publicerad i The Lancet.

 • Ett av Nordens största medicinpriser till professor Claes Ohlsson

  [2018-08-17] Claes Ohlsson, professor i hormonell reglering av benmetabolism och tillväxt vid Göteborgs universitet, har utsetts till mottagare av årets Anders Jahres stora medicinska pris. Priset delas ut av Universitetet i Oslo och är på en miljon norska kronor, vilket gör det till ett av Nordens största inom det medicinska fältet.

 • Hjärt-kärlsjukdom vid diabetes typ 2 kan minska rejält

  [2018-08-16] Rätt komponerad behandling och livsstilsförändringar kan avsevärt minska riskerna för hjärt-kärlsjukdom i spåren av diabetes typ 2, visar en studie publicerad i The New England Journal of Medicine. I vissa fall kan de förhöjda riskerna i det närmaste elimineras.

 • Tidig typ 1-diabetes förkortar kvinnors liv med 18 år

  [2018-08-15] Kvinnor som utvecklat typ 1-diabetes före tio års ålder dör i genomsnitt nästan 18 år tidigare än diabetesfria kvinnor. Män i motsvarande situation förlorar närmare 14 levnadsår. Vid diagnos i åldern 26-30 år förkortas livet med i snitt tio år, visar forskning publicerad i tidskriften The Lancet.

 • 30 procents ökad frakturrisk efter gastric bypass

  [2018-08-09] Risken för att drabbas av en fraktur ökar med cirka 30 procent efter en gastric bypass, den i dag vanligaste överviktsoperationen, visar en studie publicerad i tidskriften Journal of Bone and Mineral Research. En ny upptäckt är också att fallolyckorna ökar efter gastric bypass.

Visa fler nyheter...

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2018-04-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?