• "Ett grundforskningsmässigt superbra pris"

[2019-10-07] Mottagarna av årets Nobelpris i fysiologi eller medicin har identifierat hur celler anpassar sig till varierande syrenivåer - ett livsnödvändigt molekylärt maskineri. Upptäckterna beskrivs som banbrytande.

• Olika syn på att föda vaginalt efter tidigare kejsarsnitt

[2019-10-03] Synen på att föda vaginalt efter att tidigare ha fått barn genom kejsarsnitt skiljer sig stort inom vården och hos dess professioner i olika länder, visar en europeisk studie. De berörda kvinnorna själva tänker dock ganska lika, oavsett land.

• Göteborgsforskare får mångmiljonbelopp från EU

[2019-09-11] Forskare vid Sahlgrenska akademin får mångmiljonbelopp genom medverkan i inte mindre än sex stora EU-anslag, i den senaste utdelningen inom ramprogrammet Horisont 2020 och utmaningsområde Hälsa. Totalt hamnar cirka 42 miljoner till Göteborg, i forskargrupper ledda av Henrik Hagberg, Ali Harandi, Anders Lindahl, Kerstin Persson Waye och Magnus Simrén.

• Davide Angeletti får ERC Starting Grant

[2019-09-03] Davide Angeletti, som sedan ett år tillbaka är forskarassistent på institutionen för biomedicin, får nu ett av de mest prestigefyllda anslag som en ung europeisk forskare kan få - ERC Starting Grant. Anslaget ger honom drygt 15 miljoner kronor till hans grundläggande forskning om antikroppars och B-cellers immunologiska mekanismer.

• Cancer ledande dödsorsak i höginkomstländer

[2019-09-03] Cancer är nu den ledande dödsorsaken bland medelålders personer i höginkomstländer, medan död i hjärt-kärlsjukdom är den fortsatt vanligaste i låg- och medelinkomstländer. Det framgår av en omfattande internationell studie.