• Utebliven effekt när vårdcentraler får extra betalt för läkemedelsgenomgångar

[2019-11-28] Systemet med separat ekonomisk ersättning vid läkemedelsgenomgångar för äldre patienter i primärvården har inte gett önskad effekt, visar aktuell forskning. De summor vårdcentralerna tar hem via ersättningen saknar koppling till förändringar i läkemedelsbehandlingen.

• Klassiska H70-studien öppnar för inspel från deltagarna

[2019-11-26] "70 är det nya 50" och "Kultur kan skydda mot alzheimer". Rubrikerna har varit många under de snart 50 år som befolkningsstudien H70 i Göteborg pågått. Nu intresserar sig forskarna också för hur deltagarna upplever de omfattande undersökningarna om åldrandet och dess sjukdomar.

• Studie visar på lägre dödlighet vid igångsättning efter 41 graviditetsveckor

[2019-11-21] Att sätta igång en förlossning vid 41 fullgångna graviditetsveckor istället för vid 42 tycks vara säkrare för barnets överlevnad, visar ny svensk forskning. Den aktuella studien väntas bli en viktig pusselbit inför kommande ställningstaganden inom förlossningsvården.

• Framgångsrik studie i Bangladesh av svensk diarrévaccinkandidat

[2019-11-20] I The Lancet Infectious Disease rapporteras nu positiva resultat från en studie där spädbarn och små barn som fick Etvax, en svensk vaccinkandidat i drickform, visat oväntat starkt immunsvar mot etec-bakterier. Etec är en mycket vanlig orsak till diarré hos barn.

• Minskad risk för malignt melanom efter fetmakirurgi

[2019-10-31] Fetmakirurgi är förknippat med tydligt minskad risk för hudcancer, visar en studie. Resultaten beskrivs som en viktig pusselbit som stärker kopplingen mellan viktnedgång och elakartad hudcancer.