• Bra med tidig kontakt med fysioterapeut på vårdcentral

[2019-05-16] Patienter med besvär i muskler och leder är ofta minst lika betjänta av att komma till en fysioterapeut som till en läkare när de söker hjälp på vårdcentral. Hälsoeffekten över tid tycks vara något bättre om patienten först kommer till fysioterapeut, visar ny forskning.

• Kombinerad behandling bör ges vid tarmssjukdomen IBS

[2019-05-15] Ju fler avvikelser i tarmens och hjärnans funktion en person med IBS har, desto svårare symtom ger den funktionella tarmssjukdomen, och desto mer negativt påverkas det dagliga livet. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin, som tyder på att patienter med IBS bör få behandlingar som riktas mot olika avvikelser samtidigt, både för att förbättra tarmfunktionen och signalerna från hjärnan till tarmen.

• Forskare identifierar ny hjärnmekanism som reglerar kroppsvikt

[2019-05-02] Nu klarnar bilden av sambandet mellan molekylen interleukin-6 (IL-6) i hjärnan och fetma, i försök gjorda på gnagare. Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, slår fast att molekylen har effekt för risken för fetma, och dessutom var i hjärnan detta sker.

• Stora skillnader i smittorisk vid mässlingsutbrott

[2019-04-26] Nu presenteras forskning som kan komma att påverka smittspårningen vid framtida mässlingsutbrott. En studie av det uppmärksammade utbrottet i Göteborg härom året visar nämligen på stora skillnader i smittorisk mellan olika patienter.

• Livslust, kärlek, njutning, sorg och död - två utställningar ställer åldrandet i fokus

[2019-04-24] Konst och forskning kan bidra till att vidga synen på äldre och åldrande. Därför satsar AgeCap - Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, på att göra äldre mer synliga i Göteborg genom två utställningar, Årsrika på Stadsbiblioteket och Årsrika/Livet med tiden i Bältesspännarparken.