• Forskare om att coronaviruset kräver full uppmärksamhet

[2020-01-28] Isolerade miljonstäder i Kina och smittade i allt fler länder. Utvecklingen kring det nyupptäckta coronaviruset följs med stor uppmärksamhet av forskare vid Göteborgs universitet.

• Christopher Gillberg är Årets medicinsvensk 2019

[2020-01-24] Nyhetsmagasinet Fokus har utsett Christopher Gillberg till Årets medicinsvensk, för hans arbete med att bryta ned tabun kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, inte minst bland barn och unga.

• Utlandsfödda med hiv om utsatthet inom vården

[2020-01-23] Utlandsfödda med konstaterad hiv-smitta framstår som en extra utsatt grupp i Sverige och inom svensk vård, visar forskning från Göteborgs universitet. Hur de upplever sin fysiska hälsa varierar stort, mer än hos svenskfödda med hiv.

• Fynd av ny antibiotikaresistent bakterie i infekterat sår

[2020-01-16] En hittills okänd art av antibiotikaresistenta bakterier, inom samma familj som E. coli och salmonella, har påträffats och klassificerats i Sverige. Arten, den första i sitt släkte, föreslås få namnet Scandinavium goeteborgense, efter staden Göteborg där forskningen bedrivits.

• Många äldre har fel styrka på glasögonen

[2020-01-14] Sex av tio 70-åringar skulle förbättra sitt seende betydligt genom att skaffa glasögon eller byta styrka på de glasögon de redan har, visar en studie.