• Göteborgsforskare får mångmiljonbelopp från EU

[2019-09-11] Forskare vid Sahlgrenska akademin får mångmiljonbelopp genom medverkan i inte mindre än sex stora EU-anslag, i den senaste utdelningen inom ramprogrammet Horisont 2020 och utmaningsområde Hälsa. Totalt hamnar cirka 42 miljoner till Göteborg, i forskargrupper ledda av Henrik Hagberg, Ali Harandi, Anders Lindahl, Kerstin Persson Waye och Magnus Simrén.

• Davide Angeletti får ERC Starting Grant

[2019-09-03] Davide Angeletti, som sedan ett år tillbaka är forskarassistent på institutionen för biomedicin, får nu ett av de mest prestigefyllda anslag som en ung europeisk forskare kan få - ERC Starting Grant. Anslaget ger honom drygt 15 miljoner kronor till hans grundläggande forskning om antikroppars och B-cellers immunologiska mekanismer.

• Cancer ledande dödsorsak i höginkomstländer

[2019-09-03] Cancer är nu den ledande dödsorsaken bland medelålders personer i höginkomstländer, medan död i hjärt-kärlsjukdom är den fortsatt vanligaste i låg- och medelinkomstländer. Det framgår av en omfattande internationell studie.

• Klarare bild av hur blodsockernivå påverkar risker vid diabetes typ 1

[2019-08-28] Nu presenteras en stor studie om blodsockernivåers koppling till risker för organpåverkan hos personer med diabetes typ 1. Studien kan vara med och utgöra ett viktigt underlag för diabetesvården, menar forskarna.

• Färre läkarbesök för unga när patientavgift ska betalas

[2019-08-21] När unga vuxna passerar åldersgränsen för att betala patientavgift minskar deras läkarbesök i primärvården med sju procent, visar en studie. Mest påverkas kvinnor och låginkomsttagare.