Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Mindfulness vid hjärntrötthet

 

Efter våra studier kan vi summera att MBSR är en behandlingsmetod som kan lindra vid hjärntrötthet. Det krävs regelbunden övning och meditationerna är troligen en viktig del.

Det går inte att göra underverk! Men mindfulness gav deltagarna ”verktyg” för vila och att hantera svåra situationer. Mindfulness gjorde inte deltagarna friska, men livet kan fungera bättre och det kan bli möjligt att välja nya sätt att hantera situationer. Med MBSR får man en ”verktygslåda” som kan användas på olika sätt och vad man väljer i verktygslådan kan förändras från tid till annan. Allt efter behov och önskemål. Det är inte så mycket vilken träning man väljer, utan att man väljer det som fungerar för tillfället.

Vi har i forskning arbetat med mindfulness för hjärntrötthet och har använt programmet MBSR - Minfulness Baserad Stress Reduktion. MBSR har använts under låg tid och även för många olika patientgrupper. Mycket forskning finns också vilket har också gjort det möjligt att jämföra vår forskning med andra MBSR studier. Det är ett program med tydliga riktlinjer för innehållet och för att upprätthålla kvalitén i hur MBSR lärs ut.

Det kan också vara möjligt att gå ett MBSR program via internet. Programmet direktsändes via internet. Alla träffades samtidigt, kopplade upp sig till internetsidan men mikrofon och webbkaera.

Internet kan vara ett alternativ om man bor avsides, inte har möjlighet att delta i ett mindfulness-program av olika skäl eller att hjärntröttheten gör att resan till gruppen blir för ansträngande. För en del kan det vara tryggt att vara kvar i sitt hem, för andra är det viktigt att träffa gruppen på riktigt.

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2018-11-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?