Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vår forskning

Gruppens forskning omfattar kliniska och experimentella studier av mental trötthet efter traumatisk skallskada och stroke.

Orsaker

Studierna avser att ge bättre kunskap om orsaker till uttröttbarheten. Studierna fokuserar på hur mikrogliaceller och astrocyter påverkas av neuroinflammation och hur denna påverkan kan regleras och återställas. Metodiken är experimentell och cellkulturer används.

Diagnostik

I våra kliniska studier försöker vi utveckla diagnostiska instrument för att bättre kunna belysa uttröttbarheten. En självskattningsskala har utarbetats Vi saknade en skala som kan användas för olika patientgrupper och som kan urskilja mental trötthet. Symptom som ingår i skalan har valts utifrån klinisk erfarenhet och vad som finns rapporterat som vanliga symptom efter neurologiska sjukdomar och skador. Eftersom det är subjektivt vad som är mycket och lite, ville vi konstruera frågor som kan värderas mer likvärdigt mellan individer och också för den enskilda individen mellan bedömningstillfällen. Frågorna skulle vara konkreta och ha tydliga svarsalternativ baserade på intensitet, frekvens och varaktighet. Objektiva test som vi använder idag är baserade på funktioner som främst är påverkade vid mental trötthet och som mäter mental snabbhet/ informationsbearbetningshastighet och uppmärksamhet. Testen måste vara känsliga och relativt krävande för att det ska vara möjligt att se effekter. Vi arbetar även med att utveckla mer känsliga test som involverar mental snabbhet och uppmärksamhet och som är datoriserat.

Behandling

Vi gör också kliniska studier med målsättning att undersöka möjligheter att behandla den mentala tröttheten. Vi vet för lite idag om de hypoteser som finns om mental trötthet och hur det ska kunna studeras på människor. Där krävs mer basal forskning. Däremot vet vi att personer blir uttröttade av långvarig och krävande mental aktivitet som kräver koncentration. Utifrån detta perspektiv arbetar vi idag med behandlingsstudier för att se om det är möjligt att förbättra tillståndet. En bättre uppmärksamhet skulle kunna ge en minskad mental belastning och därmed mindre uttröttbarhet som följd. Just nu ligger vårt fokus på att undersöka om förändring av dopaminnivåerna i hjärnan påverkar tröttheten. Dopamin är känt att förbättra uppmärksamheten. Vi har nyligen beviljats medel för att genomföra en behandlingsstudie med mindfulnessbaserad stressreduktion av personer som besväras av mental trötthet efter en skallskada. Målet med den studien är att undersöka om personerna kan förbättras genom att de kan lära sig att bättre hantera stress och att anpassa sin aktivitetsnivå till vad som är mer lämpligt och uthålligt.

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2010-08-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?