Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om du fått en hjärnskakning

Vad kan hända?

En skallskada kan uppstå genom en direkt skada efter att huvudet med kraft slår i något. Hjärnan skakas runt och stöter emot skallbenet. Det kan bli skador på andra ställen än just där slaget träffade och även skador på nervbanor som tänjdes ut i samband med häftig acceleration och inbromsning, och ibland också till följd av rotationer. Man vet att mycket händer i hjärnan: en inflammation uppstår; det blir förändringar i hjärnans ämnesomsättning och signaleringen mellan nervcellerna rubbas.

Vad ska du göra?

  • Uppsök alltid läkare akut.
  • Efter en skallskada ska du ta det lugnt. Hjärnan behöver vila.
  • Återgå långsamt och gradvis till dina vardagliga aktiviteter. Gör inte mer än vad du känner fungerar bra. Har du överansträngt dig, blir du lättare trött.
  • Om du har problem kvar efter 4 veckor, ska du kontakta sjukvården. Det är viktigt att det görs en utredning av både läkare och neuropsykolog som kan testa olika funktioner. Du behöver också får hjälp med behandling och vad du kan göra som underlättar. Att använda sin energi på ett energismart sätt är viktigt, men det kan vara svårt att komma på knepen själv.

Hur kan det bli?

I början efter en hjärnskakning förekommer ofta huvudvärk, yrsel, illamående och stor trötthet. Problemen avtar för det mesta undan för undan inom några dagar eller veckor. De flesta tillfrisknar och livet blir som vanligt igen.

För en del blir problem med framförallt mental trötthet, koncentrationssvårigheter, ljud- och ljuskänslighet, huvudvärk och yrsel kvar under längre tid. Tröttheten varierar och ofta ökar tröttheten under dagen. Det tar också längre tid än normalt att återfå sin mentala energi.

Det som vi ofta tycker är avkopplande kan vara mycket påfrestande för en hjärna som inte är i balans. Det kan vara mycket tröttande att se på TV, läsa en bok eller att samtala. När du gör detta, måste du koncentrera dig på allt som händer för att följa med och efter en skallskada tröttar detta hjärnan.

Vad kan du göra?

  • Vila regelbundet, gör saker kortare stunder och ta paus innan du blir för trött.
  • Återgå till vardagen med studier och arbete gradvis. Det är mycket viktigt att du inte aktiverar dig över din kapacitet.
  • Förväntningarna är ofta höga, både från dig själv och från omgivningen. Det som inte syns är svårt att förstå, så tröttheten kan misstolkas som lathet och ointresse. Problemet är oftast att viljan är för stor och att aktivitetsnivån blir för hög. Eftersom det inte går att mentalt träna sig till bättre mental uthållighet kan problemen försämras om du gör för mycket.
  • Var försiktig så du inte råkar ut för en ny hjärnskakning. Börja inte idrotta igen innan du tillfrisknat helt.

Här kommer berättelsen om Anna 38 år, som cyklade omkull och fick en hjärnskakning

 Anna berättar hur det var när hon skulle börja jobba igen.
- Jag kämpade i tre veckor.
- Jag satt ofta på golvet i mitt arbetsrum och grät.
- Jag var jättetrött och hade svår huvudvärk och mina pappershögar bara växte.
- Jag hann inte med.
- Jag glömde bort viktiga möten och gjorde pinsamma fel.
- Jag orkade inte träffa folk och jag kände mig besvärlig. Jag orkade bara läsa korta stycken i tidningen och böcker slutade jag läsa.

Huvudet fungerade inte!

Det blev en positiv vändning när jag efter 5 år fick träffa en läkare som remitterade mig till en neuropsykolog. Jag fick gå igenom en massa tester. Av testerna förstod jag mer av mina problem. Jag fick råd och insikt om mina problem med uttröttbarheten och hur jag skulle förhålla mig till mina symtom och hushålla med min mentala energi. Detta ledde till att jag blev lättad och glad; dock tråkigt att det behövde ta så lång tid. Insikten plus det faktum att jag lärde mig att hushålla med min mentala energi ledde till att jag successivt började klara mer.

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2011-09-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://mf.gu.se/om-du-fatt-en-hjarnskakning/
Utskriftsdatum: 2020-06-05