Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Behandling

Vila och ett lugnare tempo hjälper, men det går inte att helt vila sig fri från problemet. Tiden får utvisa hur det blir på längre sikt. Många tillfrisknar helt, men en del människor får en långvarig och bestående mental uttröttbarhet. Det finns ingen välfungerande behandling idag, men det blir bättre om aktivitetsnivån lugnas ner och det ges plats för vila och mental återhämtning (se figuren nedan). Då kan vardagen fungera bättre, även om det inte alltid blir som innan insjuknandet eller skadan.

Figuren visar mycket förenklat hur graden av mental trötthet kan variera över längre tid. När det inte finns problem, varierar tröttheten lite (grönt). Om aktivitetsnivån inte har anpassats till vad personen orkar med ökar tröttheten och kan också bli sämre under veckor och månader om vilan inte är tillräckligt lång för en god återhämtning. Aktivitetsgraden behöver sänkas och tempot bli lugnare.

Ingen mental trötthet 0-10 poäng på Mental Fatigue Scale. Risk för /mild mental trötthet 10,5-14,5 poäng. Måttlig mental trötthet 15-20 poäng. Svår mental trötthet över 20 poäng.

 

Det krävs oftast att aktivitetsnivån sänks mycket mer än vad som går att föreställa sig och det blir en stor skillnad mellan före och efter insjuknandet eller skadan. För den enskilde individen, med bestående problem, kan det ta många år att hitta en rätt balans i vardagen mellan vila och aktivitet. Det tar också tid att hitta strategier som fungerar och att acceptera att aktivitetsnivån är så mycket lägre än tidigare. Men först då kan personer börja ”hitta rätt i sitt nya liv”. Då går det att bygga upp ett sätt att leva som kan vara uthålligt. Rehabilitering direkt efter insjuknandet, som omfattar information och hjälp att förstå, samt anpassa vardagen på ett klokt sätt är betydelsefullt. Men eftersom uttröttbarheten för många blir ett långvarit problem, behövs också stöd och rehabilitering under många år.

Att undvika stress så gott det går hjälper. Genom att göra en sak i taget, ta mer tid på sig, inte planera in för många aktiviteter och planera dagen så det finns plats för vila kan göra att stressen minskar.

Det fungerar inte att träna upp sin mentala uthållighet med att göra mer och under längre tid. När omfattningen av den mentala aktivitetsnivån överskrider det som är långsiktigt hållbart, ökar den mentala tröttheten och mentala aktiviteter fungerar sämre. Det kan då bli mer fel och svårare att följa med och hålla fokus på vad som händer.

Det är mycket viktigt att vila och att ta paus med jämna mellanrum. Mental vila kan vara att ta en promenad i naturen eller göra något som känns lugnt och avkopplande. Att gå och lägga sig kan vara skönt, men för vissa blir det en mental ansträngning när tankarna sätter igång och mal runt. När hjärnan inte ständigt behöver gå på högvarv blir det bättre.

 

 

 

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2013-01-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?