Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Förekomst

Skallskador och stroke - hur vanligt är det?

  • I Sverige drabbas 60 000 - 70 000 personer/år av skada eller sjukdom i nervsystemet.
  • Av dessa drabbas ca 20 000 personer av skallskador och ca 30 000 av stroke.
  • I USA drabbas ca 2 miljoner/år av skada i nervsystemet och över 5 miljoner människor lever med långvariga besvär efter sin skada.
     

Varje år drabbas ca 20 000 personer av skallskada och ca 30 000 personer av stroke i Sverige. I de flesta fall är skallskadan lindrig och akuta problem går över efter en eller några få veckor. Liknande gäller efter en lindrig stroke, där personen tidigt efter insjuknandet blir av med fysiska besvär. För en del drabbade människor kommer dock långvariga problem med trötthet att finnas kvar oavsett skallskadans eller strokens svårighetsgrad, individens ålder eller tid som förflutit efter skadan. En speciell form av trötthet är mental uttröttbarhet. Personen upplever bristande ork att genomföra mentalt krävande uppgifter. Denna trötthet är mycket vanlig efter skallskada, stroke och andra sjukdomar i nervsystemet.

Kvarstående problem med mental trötthet varierar mellan olika undersökningar. Hur många som omfattas, beror på hur studierna är upplagda och vilka metoder som använts, men flera studier rapporterar att över 30 % av de drabbade får problem under lång tid. För en del är det ändå fullt möjligt att fortsätta med arbete och fritidsaktiviteter som tidigare, trots besvär med tröttheten. För andra fungerar det inte att arbeta som tidigare. Variationen mellan individer är stor.

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2010-07-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://mf.gu.se/om-mental-trotthet/forekomst/
Utskriftsdatum: 2019-09-17