Till startsida
Göteborgs universitet
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Depression

Efter skallskador och neurologiska sjukdomar (t ex stroke) finns det en ökad risk för att bli deprimerad. Depressionen kan behandlas. Antidepressiv medicinering och psykologisk behandling kan ge en god hjälp vid depression. Anti-depressiv medicinering i låg dos kan även hjälpa för känslosamhet och irritabilitet, men hjälper inte mot uttröttbarheten.

Det är mycket viktigt att särskilja mental trötthet och depression. Båda symtomen kan förekomma var för sig men även samtidigt. Det finns flera symtom som överlappar men kärnsymptomen för de båda tillstånden är olika.

Vid mental trötthet finns en tydlig uttröttbarhet som är relaterad till koncentration och uppmärksamhet. Tröttheten varierar över dygnet, återhämtningen är lång och vila hjälper.
Vid depression finns en nedstämdhet och minskat intresse för omgivningen och att kunna glädjas av saker som händer. Tröttheten är mer konstant över dygnet.

Sidansvarig: Birgitta Johansson|Sidan uppdaterades: 2011-04-13
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?